Fa ablakok

Az ablak olyan, mint a ház szeme. Az ablakon át beárad a fény, az élet az otthonunkba. Összekapcsolja a külső és a belső teret. Az ablak lehet több, mint egyszerűen egy funkcióját betöltő szerkezet. Meghatározza az épület stílusát, szerves része annak.

Tomtherm ablakok – Különböző stílusban

Mediterrán ablakok

Igen kedvelt a mediterrán stílusú házak építése. Ezekhez az épületekhez inkább a keskeny, többnyire kétszárnyú ablakok illenek. Kiegészíthetőek zsalugáterrel, mely még inkább fokozza a délies, vidéki életérzést. Az igazi hangulat kizárólag természetes anyagok felhasználásával érhető el! Ebben a stílusban szinte kötelező a külső és belső teret összekapcsolni. A nappaliból, étkezőből a napsütötte teraszra érkezhetünk. Tekintetünk sem ütközik akadályba a nagy Tomtherm üvegfalnak, erkélyajtónak köszönhetően!

Elegáns ablakok

A klasszikus épületek végleges arculatukat a stílusos nyílászárók beépítésével érik el. Műemlék jellegű épületeknél fontos az adott stílus megőrzése. Elegáns ablakaink a múlt hangulatát idézik, de az egyedi műszaki megoldásoknak köszönhetően nem kell kompromisszumot kötni sem a hőszigetelés, sem az egyéb elvárásaink területén. A klasszikus megjelenést mélybéléses tokszerkezetek, díszlécek, patináns kilincsek tehetik teljessé.

Formabontó ablakok

Aki nem szereti az egyhangúságot, különböző formákkal és osztásokkal igen egyedivé teheti ablakait.

Tomtherm ablakok – Üvegezés és tulajdonság

Hőszigetelés

Az ablakoknál a hőszigetelő képességet leginkább a beépített üvegfelület határozza meg, ezért gondosan mérlegeljük kiválasztását! Ha külső ajtóról, ablakról kell dönteni, egyik vizsgálandó fő tulajdonság a hőszigetelő képesség, amely a hőátbocsátási tényezővel jellemezhető

Standard hőszigetelésű üveg szerkezete (2 rétegű):

4mm üveg – 16mm légrés argongázzal – 4mm üveg lágyfémbevonattal

A hőátbocsátási tényező: U=1,1 W/m2K

Extra hőszigetelésű üveg szerkezete (3 rétegű)

4mm üveg lágyfémbevonattal – 12mm légrés argongázzal – 4mm üveg – 12mm légrés argongázzal – 4mm lágyfémbevonattal

Hőátbocsátási tényező: U=0,7 W/m2K

Biztonság

Hogy Ön teljes biztonságban érezze magát, lehetőség van MABISZ által elismert biztonsági üvegek, ragasztott, edzett, biztonsági fóliával ellátott üvegek rendelésére is.

Hangszigetelés

Szeretné kizárni a nagyváros zaját? Jelentős mértékben csökkentheti az otthonába beszűrődő városi zajokat, ha nyílászáróiba megfelelő szerkezetű hangszigetelt üveget kér. A megfelelő üveg kiválasztásához kérjen további információt!

Esztétikum

Különböző funkciók között az egyik legszembetűnőbb az üveg mintázata, ezért nem mellékes, milyet választunk. Manapság reneszánszát éli a Tiffany üveg, amire egyedi tervek alapján is lehetőség van.

Tomtherm ablak – Hosszú élettartam

Felületkezelés A korszerű technológiával gyártott fa ablakok mára már össze sem hasonlíthatóak az emlékeinkben élő régi, állandóan felújításra szoruló nyílászárókkal, s ez a favédelem területén történő technológiai újításoknak is köszönhető.

A hosszú élettartam titka a kiváló alapanyagnak, a precíz megmunkálásnak és nem utolsó sorban a minőségi, környezetbarát Milesi favédő felületkezelésnek köszönhető.

A nyílászárók garantáltan megtartják fényüket, UV állóak, nem vetemednek, nem színeződnek el hosszú évek elteltével sem.

Az időtállóság a vastag védőrétegnek köszönhető, mely 400-500 mikrométer vastagságú. A lazúros felület esetén a fa erezete látható marad. A felületkezelés a Milesi technológiát követve hat műveletben történik:

  1. Szállekötés/előimpregnálás – mártással
  2. csiszolás – kézi, gépi
  3. impregnálás – színes alapozás mártással
  4. vékony alapozás – szórás
  5. finom csiszolás – kézi
  6. fedőlazúrozás – magasnyomású technológiával, szórással

A lazúros felületkezelésen kívül választható fehér, vagy RAL színskála szerinti árnyalat is, ám ilyenkor a fa erezete nem látható. Egyedi színek esetén kérjen tanácsot szakembereinktől!

A karbantartáshoz nem kell ecsetet fognunk! Elég a polírozó készlettel áttörölni a felületet, s így az élettartam még tovább növelhető!

 

Tomtherm ablak – Szerkezeti megoldások

Sorolt szerkezetek Az építészeti , műszaki előírásoknak megfelelően a termékek tetszés szerint sorolhatóak egymással – egyedi megjelenést, világos teret kölcsönözve így az épületnek.

Nyitásmódok Fix, nyíló, bukó, bukónyíló, középennyíló, középennyíló-bukó, tolóbukó, emelőtoló és harmónika nyitásmódok közül választhat az ablakot és erkélyajtót illetően. Érdemes előre átgondolni, milyen gyakran szeretnék használni az adott terméket, milyen funkciót tölt majd be.

Emelő-toló erkélyajtó Az emelő-toló erkélyajtó igen praktikus megoldás a belső és külső tér szerves összekapcsolásában. A GU vasalatmegoldásnak köszönhetően az egész ajtószárny könnyedén elmozdítható (tolható), s a szárny sem foglal helyet. Az egész szerkezet légmentesen zár, optimális hőszigeteléssel bír.

Alacsony küszöbbel, zárható kilinccsel, különböző típusokban rendelhető. Toló-bukó erkélyajtó Mint a neve is elárulja, ez az erkélyajtó nyitásmódját tekintve tolható, illetve a bukó ablak működéséhez hasonlóan buktatható szárnnyal készül. Helytakarékos megoldás, praktikus lehet szellőztetésnél, mert nem kell az egész szárnyat kitolni. Kedvezőbb árfekvésű, mint az emelő-toló.

Harmónika erkélyajtó Ennek a típusnak az a nagy előnye, hogy a nyílás teljesen szabaddá tehető. Míg a toló-bukó és emeló-toló erkélyajtónál számolni kell fix szárnnyal, addig a harmónika megoldásnál a teljes nyílás átjárhatóvá tehető. (Igaz, itt is számolni kell némi helyveszteséggel, főleg nagy méret esetén, hisz a szárnyak egymásra csukódva a belső térbe nyílnak.)

Az erkélyajtók különböző sémák (nyitásmód) szerint készülhetnek. A mérettartományokról, szerkezeti megoldásokról kérje munkatársunk tanácsát! Amennyiben kérdése van, készséggel állunk rendelkezésére!